Ucraina va cumpăra arme în valoare de 15 miliarde $ de la Emiratele Arabe Unite

February 26, 2015

Președintele Ucrainei a anunțat că a încheiat un acord pentru livrarea de echipament militar nespecificat cu Emiratele Arabe Unite în valoare de aprox. 15 miliarde de dolari și că negocierile în același scop cu SUA continuă, notează AFP.

Astfel, se pare că susținătorii americani ai înarmării Ucrainei au găsit leac pentru indecizia președintelui Barack Obama de a oferi armament defensiv letal Ucrainei. Kievul își va procura armele de la unul dintre cei mai puternici aliați ai SUA din Orientul Mijlociu, aliat care se înarmează aproape exclusiv pe filieră americană.

Acordul a fost încheiat în EAU, cu ocazia IDEX 2015, una dintre cele mai importante expoziții militare destinate forțelor terestre, aeriene și navale din lume.

De asemenea, Președintele Poroșenko a declarat presei prezente la IDEX că speră să ajungă la un acord și cu SUA pentru achiziționarea de armament defesiv. Poroșenko s-a întâlnit cu prințul Zayed al-Nahyan, după care a declarat doar că ”a semnat un memorandum foarte important pentru cooperarea militară și cooperarea în domeniul tehnologic”.

Președintele Poroșenko a declarat în Abu Dhabi că urmează să se întâlnească cu Frank Kendall (subsecretar de stat la Pentagon însărcinat cu achizițiile, tehnologia și logistica, un absolvent de West Point care a activat vreme îndelungată în cadrul Amnesty International si Human Rights Watch).

”Avem un dialog foarte practic și sperăm ca în viitorul apropiat să ajungem la o decizie pentru armele defensive. Vreau să subliniez că armele defensive sunt doar pentru a apăra teritoriul nostru și independența noastră, pentru a ne păstra suveranitatea. Nu plănuim să atacăm pe nimeni”, a spus președintele Ucrainei.

Ministrul Apărării de la Kiev, Stepan Poltorak, a spus că statul va oferi 3 miliarde de dolari pentru lupta împotriva separatiștilor pro-ruși, dintre care 110 milioane de dolari pentru achiziția de armament.

Directoarea FMI, Christine Lagarde, a declarat recent că Ucrainei i se va acorda un nou ajutor în valoare de 12,5 miliarde de dolari, în schimbul aplicarii unor serii de reforme (scumpirea sau ”liberalizarea” pretului gazelor este una dintre ele). Nu este limpede dacă banii necesari achiziției de arme din EAU vor proveni de la FMI. Există însă și alte modalități de ”plată” pentru Ucraina – președintele Poroșenko a anunțat că a purtat o ”foarte importantă negociere pentru facilitatea investițiilor din EAU în Ucraina”.

Finanțele și economia Ucrainei sunt administrate în acest moment de doi miniștri care au primit cetățenia ucraineană în seara ce a precedat nominalizarea lor: Natalie Jaresko (fiica unor imigranti ucraineni care a lucrat pentru Departamentul de Stat al SUA) și Aivaras Abromavicius (un lituanian care a lucrat în Ucraina pentru un fond de investiții din Suedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new