Ucraina vrea statut de observator în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai

August 25, 2012

Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici a declarat, după recenta întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin, la reședința de vară a acestuia de la Soci, că speră  într-o schimbare a naturii relațiilor dintre Rusia și Ucraina în ceea ce privește sectorul gazelor naturale . “Poate că e încă necesar să vorbim despre gaz. Noi credem că această problemă nu va dispărea niciodata din relația noastră și va fi întotdeauna sensibilă. Tocmai de aceea ne-am dori să schimbăm câteva abordări în relațiile cu Rusia pe acest domeniu” – a declarat Ianukovici, citat de site-ul Vesti.ru.

Președintele ucrainean și-a exprimat, de asemenea, interesul pentru exportul de tehnologie și produse high-tech către țările din Asia, precum și dorința ca Ucraina să devină membru observator în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO).

El a menționat că Rusia “s-a adaptat” și este inclusă în diverse structuri internaționale, formate de țările din regiunea asiatică. “Ne-ar plăcea, de exemplu, să fim unul dintre parteneri într-o astfel de organizație, cum ar fi SCO, ne-am dori să devenim observatori în această organizație de cooperare economică  pentru a fi în măsură să participăm activ la procesele de integrare care au loc în spațiul țărilor membre” – a declarat Ianukovici. 

Statut de membri observatori în cadrul organizație menționate mai au Mongolia, Iran, India și Pakistan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new