UE plasează aripa militară a Hezbollah pe lista organizațiilor teroriste

July 24, 2013

La începutul acestei săptămâni, Uniunea Europeană a decis includerea aripii militare a Hezbollah, grupul militant libanez de factură șiită și partid politic, pe lista neagră a organizațiilor teroriste, într-o schimbare politică majoră față de Orientul Mijlociu.

Cei 28 de miniștrii de externe ai UE au luat această hotărâre în unanimitate la reuniunea lunară, schimbând astfel rapid echilibrul de opinii ce exista anterior când UE și-a exprimat opoziția privind luarea unor astfel de decizii dure, angajându-se să continue dialogul politic cu Beirutul. Decizia reprezentanților diplomației europene vine după presiuni diplomatice prelungite din partea Statelor Unite, Olandei și Israelului, care consideră Hezbollah o organizație teroristă.

Ministrul britanic de externe, William Hague a declarat că prin această decizie, Uniunea Europeană dorește să transmită un puternic semnal că este unită în lupta împotriva terorismului. Decizia a fost salutată de către reprezentanții Congresului american.La rândul său, Secretarul de Stat al US, John Kerry, a precizat că se impunea un astfel de meaj din partea UE, deoarece membrii Hezbollah trebuie să înțeleagă că nu pot acționa fără a-și asuma și responsabilitatea acestor acțiuni criminale.

În replică, liderii Hezbollah au emis o declarației publică prin care susțin că decizia UE este una “ostilă și injustă, fără argumente și probe care să o justifice”.

Includerea pe lista neagră a organizațiilor teroriste presupune înghețarea activelor și a conturilor bancare prin care se finanțează organizația (mai exact aripa militară a acesteia) și deschide calea pentru posibile interdicții de călătorie în Europa a membrilor aripii militare a Hezbollah.
Dar dincolo de mesajul politic, punerea în aplicare a acestei decizii promite să fie complicată și greu de concretizat, deoarece oficialii europeni vor trebui să descopere legăturile dintre diferitele aripi din cadrul schemei de organizare a rețelei Hezbollah și care dintre componentele sale sunt afiliate aripii militare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new