UE: Schulz şi Juncker cer suspendarea temporară a negocierilor privind Tratatul de Liber-Schimb Transatlantic cu USA

May 13, 2014

Cei doi principali candidaţi la Preşedinţia Comisiei Europene (CE), Martin Schulz şi Jean-Claude Juncker, au criticat, marţi, continuarea discuţiilor cu privire la viitorul Tratat de Liber-Schimb Transatlantic (TTIP) chiar înainte de desfăşurarea alegerilor europene de la 25 mai.

Mai exact, potrivit Mediafax, cea de a cincea serie de negocieri între europeni şi americani va avea loc săptămâna viitoare, la Bruxelles. Candidatul social-democrat Martin Schulz s-a declarat “preocupat” de faptul că negocierile vor avea loc la 22 şi 23 mai, cu două zile înainte de desfăşurarea alegerilor.

“Fac un apel aici, la Comisie, pentru suspendarea acestor negocieri. Nu se poate negocia într-un moment în care un astfel de proiect este atât de controversat în Europa, a spus el, în cadrul unei dezbateri la postul de televiziune francez LCI cu principalul său adversar Jean-Claude Juncker (PPE, conservator).

“Este un nou semn de o anumită aroganţă din partea Comisiei”, a adăugat Schulz, criticându-l pe comisarul european pentru Comerţ, Karel de Gucht, care ignoră “această controversă enormă şi continuă să negocieze”.

“Dacă aş deveni preşedintele Comisiei, a declarat la rândul său Juncker, nu aş tine cont de aranjamentele de ultim moment”. Juncker, la rândul său, s-a arătat “puţin surprins” în legătură cu faptul că se negociază chiar în ultimele zile ale campaniei electorale.

Cu toate acestea, fostul ministru luxemburghez este în favoarea încheierii TTIP, “pentru că este atât în interesul Statelor Unite şi al Europei, cât şi în interesul creşterii şi al locurilor de muncă”. “Dar, a adăugat el, nu se poate încheia un tratat cu Statele Unite, fără a se lua în considerare cele mai importante cerinţe europene”. “Avem valori europene de apărat în acest gen de negocieri”, a subliniat Jean-Claude Juncker.

Acordul transatlantic de liber-schimb suscită rezerve, în special din partea parlamentarilor europeni care denunţă opacitatea sa şi se tem că va slăbi normele europene sanitare, de mediu şi sociale.

În opinia lui Martin Schulz, preşedintele Parlementului European, este “în discuţie viitorul relaţiei noaste cu Statele Unite, iar, fără respectarea valorilor noastre, standardelor sociale, de mediu, ecologice, protejării consumatorilor şi datelor, nu va exista un acord cu americanii”. Să ne amintim că în toamna anului trecut, Martin Schulz a cerut cu ocazia summitului Consiliului European, suspendarea negocierilor între UE şi SUA pentru acordul de liber-schimb, în contextul acuzaţiilor privind spionajul practicat de serviciile secrete americane.

TTIP vizează să elimine barierele comerciale între cele două continente şi să reducă obstacolele existente în schimburile de bunuri şi servicii între Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite. UE speră ca negocierile să fie finalizate anul viitor, înainte de încheierea celui de-al doilea mandat al preşedintelui american Barack Obama, mai notează Mediafax. (Ion Gaidău)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new