Un animal ciudat: Omul

January 13, 2018

Singurul dintre animale care se aliază cu altele ca să-și distrugă sau supună semenii e homo sapiens. Mai mult, singurul, care are sângele rece să ajute alte animale să prospere ca după aceea să le căsăpească și să se delecteze cu ele.

Suntem o specie ciudată. Omul și calul au făcut istorie năvălind peste alți oamenii și luându-le tot, iar la final, viața. Spre exemplu: Maghiarii se laudă și azi cum au năvălit în Europa și au trăit din jafuri cam o sută de ani, până când au învățat și ei să supraviețuiască din muncă și nu din luat de la alții (896-956) Și maghiarii erau un popor civilizat, cu scriere proprie, buni războionici și administratori. După o victorie strălucitoare la Bratislava de azi (907) unde călăreții pustei i-au pus pe fugă pe cavalerii imperiului germano-catolic, trăiesc și prosperă furând din fermele din jur animale și produsele recoltelor, dar mușcă țărâna la Lerchenfeld în 956, unde s-au lăcomit prea tare și îngreunați de o pradă mult prea abundentă, au fost nimiciți până la (aproape) unul. Li s-a transmis să se potolească și s-au potolit.

Dar nu au fost singurii. Înaintea lor zeci de popoare călărețe, din nord sau din est, în jur, pe corăbii alții porniți la fel pe jaf și azi lăudați în seriale de succes: vikingii. Dar inițial nu corăbiile (lungi) au fost motorul ci calul. Închipuți-vă ce s-ar fi întâmplat, dacă oamenii preistorici ar fi înțeles că și delfinii se pot îmblânzi.
Revenind: această alianță om-cal a produs, pe lângă multe nenorociri și un fapt esențial în evoluția umană: i-a salvat genetic de la decăderea biologică. Călăreții au început să se înmulțească printre învinși (cu învinsele) și așa s-a văzut că bastarzii sunt mai rezistenți la boli și mai inteligenți decât cei de sânge pur. Ca să revin la exemplul maghiarilor (pentru că este bine documentat istoric) primul lor rege, pe lângă trecerea la creștinism a mai luat o hotărâre esențială pentru existența nației: toți cei care vorbesc maghiara să fie considerați maghiari. Deci a pus accentul pe conștiință și nu pe înrudirea de sânge. Nu din întâmplare poetul lor național (Petöfi) nu are pic de sânge maghiar. La finele mileniului trecut, primul rege maghiar s-a dovedit mult mai deschis la minte decât „liderul” lumii libere actuale. Din anume puncte de vedere, o mie de ani sunt prea puțini pentru progrese constante în evoluția umană.
Să ne întoarcem la temă: civlizația umană a fost din start o lume pluribiologică, nu numai omul dar și animalele domestice au ajutat esențial la structurarea ei. Câinele a fost un aliat defensiv, calul unul ofensiv, oferind o mobilitate de care nici o altă specia nu se bucura, iar restul animalelor au fost supuse pentru a feri sursa de hrană de capriciile climei și a numărului de trofee de vânătoare. Numai cu animalele domestice de lângă noi am putut să părăsim zonele secetose, sau pădurile în care eram permanent înconjurați de dușmani și (nu în ultimul rând) de boli. S-a pus prea mult accentul pe unelte (folosite și de alte animale) și mai puțin pe această colaborare peste granița speciei, care a ajutat esențial omul să fie cine este azi.

Dan Stoica

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new