Un cleric moderat la conducerea Iranului – Hassan Rohani

June 15, 2013

Victoria clericului moderat Hassan Rohani a produs sâmbată o surpriză agreabilă întregii comunități internaționale; Rohani a câștigat din primul tur alegerile prezidențiale din Iran, cu 50,68% din voturi, o victorie ce marchează revenirea moderaților si reformatorilor la guvernare, după opt ani de putere executivă conservatoare, relatează AFP.

Spre deosebire de alegerile anterioare (2009) în care victoria lui Ahmadinejad a fost contestată prin masive proteste de stradă, de această dată numeroși susținători ai noului președinte, au ieșit pe străzile Teheranului pentru a sărbători victoria lui Rohani.

Rohani a promis în timpul campaniei electorale mai multă suplețe în dialogul cu Occidentul, însă victoria sa nu va marca, totuși, o ruptură în politica republicii islamice, întrucât dosarele strategice precum cel nuclear sau relațiile internaționale rămân sub autoritatea directă a liderului spiritual suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Sâmbată seara, după anunțarea rezultatului prezumtiv, într-un mesaj transmis la televiziunea de stat, noul președinte a salutat “victoria inteligenței, moderației și progresului (…) împotriva extremismului”, însă a cerut comunității internaționale “recunoașterea drepturilor” Iranului, pentru a obține în schimb “un răspuns adecvat”, făcând aluzie la negocierile nucleare.

Deși victoria lui Rohani a fost receptată pozitiv la nivelul comunității internaționale, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu se schimbă nimic în abordarea relațiilor cu Iranul atâta timp cât programul nuclear al acestuia continuă în parametrii actuali.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new