Un “doctor” pentru Mechel Câmpia Turzii ?
September 18, 2012
John Helmer – guest contributor
În ultima perioadă mai multe demonstrații de protest (în orașul românesc Câmpia Turzii, de lângă Cluj) împotriva planurilor magnaților ruși ai oțelului de la Mechel de a reduce forța de muncă a combinatului local cu până la o mie de locuri de muncă, după succesive reduceri de locuri de muncă care s-au produs deja în ultimii ani. După mitingul de protest de la finele săptămânii trecute, Guvernul român a promis o anchetă ministerială asupra modului în care Mechel a achiziționat fabrica într-o tranzacție de privatizare în 2003, și dacă acesta a îndeplinit condițiile de investiții și obligațiile asumate atunci.
Guvernul român ar putea revoca privatizarea Mechel Steelmill
Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social, a anunțat după o întâlnire cu reprezentanții sindicali de la Mechel Câmpia Turzii că: “Există câteva întrebări despre privatizarea Mechel Câmpia Turzii în 2003. Există semne că acest contract nu a fost respectat. Guvernul este obligat să facă primul pas și vom avea o discuție cu miniștrii de Economie, Finanțe, Mediu, și cu cei de la AVAS [Agenția pentru Valorificarea Activelor Statului] pentru a vedea care este situația contractului de privatizare și consecințele sale. În cazul în care se vor constata nereguli, organele de stat vor fi notificate cu privire la acestea. În cazul în care se poate observa elemente de concurență neloială, abuz în serviciu, neglijență în serviciu, vom lua în considerare revocarea prezentului contract “.
Cronologic, Mechel a câștigat controlul asupra combinatului de la Câmpia Turzii în 2003, moment la care prim-ministru era Adrian Năstase (Partidul Social Democrat – PSD). Fostul prim-ministru Năstase este în prezent în închisoare, după ce a fost condamnat pentru acuzații de corupție în luna ianuarie a acestui an. În luna iunie, PSD aflat în prezent într-o coaliție multi-partid pe o platformă de creare de locuri de muncă și reducerea cheltuielilor publice a câștigat alegerile majoritar la alegerile locale și se pregătește de alegeri parlamentare; actualul prim-ministru, Victor Ponta, a fost un apropiat al ex-PM Năstase, pe care îl consideră unul din mentorii săi politici.
Până în acest moment, conducerea holdingului Mechel nu a emis niciun fel de declarații oficiale cu privire la reducerea operațiunilor de la fabricile sale din România. Ultima comunicat al companiei cu privire la Câmpia Turzii, a fost pe 22 februarie 2012, după ce furtunile și căderile masive de zăpadă perturbaseră grav căile de transport din România. Mechel a anunțat apoi că la “Ductil Steel Buzau”, “Mechel Câmpia Turzii” si “Ductil Steel Oțelu Roșu” producția a fost temporar oprită din cauza problemelor legate de aprovizionarea cu materii prime, lucrul urmând a fi reluat după deblocarea căilor de transport. În comunicat se mai mentiona că “trei din cele patru fabrici Mechel, care au fost oprite în săptămâna anterioară funcționează ca de obicei. Fabrica Mechel de la Târgoviște urmează să fie re-lansată pe 27 februarie. Această întrerupere nu va afecta planurile companiei siderurgice de producție pentru anul în curs. “
Câmpia Turzii este în principal un producător de produse de sârmă, dar rapoartele periodice ale companiei nu specifică producția uzinei, cifra de vânzări sau rezultatele financiare. Un raport al firmei apărut la București pe 28 august 2012 menționează că, în primele șase luni ale acestui an, Mechel Câmpia Turzii, a raportat o pierdere netă de 55,1 milioane de lei ($ 15,5 milioane), dublu față de aceeași perioadă a anului 2011.
În martie 2008, la inaugurarea instalării unor noi echipamente într-o altă fabrică a concernului Mechel din România, la Târgoviște, directorul financiar Alexei Ivanushkin afirma de față cu prim-ministru de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu: “Cu punerea în funcțiune a noilor echipamente industriale, Mechel Târgoviște devine unul dintre cei mai moderni producători de oțel din Europa. Reconstrucția radicală a producției de oțel la această facilitate, a permis fabricii să-și îmbunătățească performanțele operaționale și financiare. Gestionarea Mechel a demonstrat din nou capacitatea sa de a transforma o instalație învechită, de producție nerentabilă și de a o adapta la un mediu de piață extrem de competitiv. Suntem mândri de rezultatele obținute la Mechel Târgoviște, principalul nostru activ din România, și ne concentrăm în prezent pe redresare financiară a unui alt activ, Mechel Câmpia Turzii. ”
Am adresat conducerii Mechel (atât la Moscova cât și la București), câteva întrebări privitor la ceea ce s-a întâmplat în ultimii patru ani la acestă fabrică. Nu am primit nici un răspuns.
Potrivit unor informații din mass-media din România surse din sindicatul oțelarilor Metarom au afirmat că secții întregi ale combinatului de la Câmpia Turzii sunt demontate. “Ce va fi lăsat în practică este un mic atelier”, a precizat președintele Metarom, Mircea Scantei. Există, de asemenea, voci care susțin că producția de oțel internă din România este acum mai mică decât volumul de produse din oțel importate. La Câmpia Turzii, sindicatul spune că echipamentele combinatului sunt tăiate și vândute ca fier vechi, eliminând perspectiva de reluare a producției la capacitatea inițială. Metarom estimează ca au existat aproximativ 200.000 de angajați în sectorul siderurgic național în 1990, și acum mai sunt doar 31,000.
Cea mai recent raport 20F către US Securities and Exchange Commission (SEC), emis pe 7 iunie 2012, Mechel a recunoscut că anul trecut combinatul de la Câmpia Turzii a operat la aproximativ 80% din capacitate, avâna 189300 de tone de produse laminate, și 80300 t de produse de sârmă. Mechel a raportat, de asemenea, că la 31 decembrie 2011, forța de muncă de la Câmpia Turzii însuma 1906 angajați, dintre care 93% erau membri de sindicat. În total, forța de muncă românească de la companiile Mechel au totalizat 6,727 angajați la începutul acestui an. Acest însemna o scădere de la 7272 angajați în anul precedent. Totuși, locurile de munca reduse la Câmpia Turzii au fost în această perioadă doar 42, potrivit raportului SEC.
Intr-un extras din raportul 20F din 2004, Mechel menționa condițiile de preluare a combinatului de la Câmpia Turzii, mai cunoscut sub numele de Industria Sârmei. Acestea includeau o perioada de cinci ani de conservare a locurilor de muncă, condiție care pare să fi expirat în 2009. “Am achizitionat o participatie de 73,4% din Industria Sarmei de la guvernul român în iunie 2003. Contractul de privatizare a constat din 2.8 milioane dolari în numerar si un angajament din partea noastră de a investi $ 19,0 milioane în modernizarea fabricii și creșterea capacității sale de producție, un angajament de a cheltui $ 3,6 milioane în protecția mediului, precum și un angajament de a menține nivelul forței de muncă inițiale timp de cinci ani. În legătură cu achizitionarea fabricii, raportul Mechel mentionează că datoriile existente ale combinatului au fost convertite în acțiuni, și rușii au achiziționat ulterior aceste acțiuni pentru 1.3 milioane dolari, participația acestora ajungând astfel la 79,8%. “
Nota editorului: Observ (cu mici excepții) o oarecare timiditate/lipsă de interes din partea presei românești privind situația de la Câmpia Turzii. Situație care nu avea însă cum să-i scape lui John Helmer, unul din cei mai avizați analiști ai afacerilor derulate de magnații ruși oriunde pe planetă. Observ că guvernul Ponta promite desecretizarea unui dosar de privatizare a cărui prevederi sunt în mare parte cunoscute. Observ că nimeni dintre autoritățile statului (miniștri, parlamentari, edili locali) nu a fost interesat să afle ce se întâmplă acolo la combinatul de la Câmpia Turzii decât atunci când pare deja să fie prea târziu. Îmi amintesc că prin 2008, premierul Vladimir Putin a fost extrem de deranjat de o anumită politică de prețuri practicată pe plan intern de boss-ul de la Mechel, Igor Ziuzin. Pe care l-a convocat la o întrunire cu siderurgistii la Nijnyi Novgorod. Magnatul a evitat să dea ochii cu premierul și s-a internat în spital cu probleme cardiace. Asta nu a fost însă de natură să-l îmbuneze pe Putin, care a promis un “doctor” bun și pentru Ziuzin și pentru afacerile sale. Ca urmare, holdingul a pierdut pe piața de capital 5 miliarde de euro in 24 de ore. Pentru falimentarea cu bună știință a combinatului de la Câmpia Turzii, Mechel ar trebui să plătească daune contractuale de 72 de milioane de euro. Ceva îmi spune însă că nu avem “doctorul” potrivit pentru asta ! (Gabriela Ioniță)
Leave a Reply