Un nou desant diplomatic la Kiev – Ungaria, Cehia şi Slovacia

February 26, 2014

Miniştrii de Externe din Ungaria, Cehia şi Slovacia se vor deplasa joi la Kiev, în speranţa unei întâlniri cu membrii noului guvern ucrainean, anunţă surse apropiate conducerii de la Budapesta. O echipă guvernamentală interimară urmează să fie numită joi la Kiev. Miercuri, Consiliul Pieţei Independenţei, din care fac parte liderii politici pro-europeni, reprezentanţi ai societăţii civile şi grupuri extremiste, l-a desemnat pe Arseni Iaţeniuk pentru funcţia de prim-ministru. Iațeniuk a subliniat că scopul principal al noului Guvern va fi de a “stabiliza” ţara.

Ungaria, Cehia şi Slovacia alcătuiesc, împreună cu Polonia, Grupul de la Vişegrad (V4), care cooperează în diverse domenii cu Ucraina şi Rusia.

Cu câteva ore în urmă, Lituania a anunţat de asemenea că ministrul său de Externe, Linas Linkevicius, se va deplasa joi la Kiev.

Cei trei miniştri de Externe din Ungaria, Slovacia şi Cehia, Janos Martonyi, Miroslav Lajcak şi Lubomir Zaoralek, urmează să meargă şi la Doneţk, pentru o întrevedere cu reprezentanţi ai comunităţii ruse.

De remarcat că partea ungară și-a exprimat la începutul acestei săptămâni îngrijorarea privind securitatea minorității maghiare din Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new