Un nou focar de separatism in R.Moldova ?

July 26, 2012

Consilierii comuniști de la Bălți au aprobat o decizie prin care la 9 septembrie să fie organizat un referendum municipal. Aleşii local îşi doresc o autonomie mai largă.  Inițiativa a fost votată de majoritatea consilierilor comuniști și a fost lansată de fracțiunea PCRM.

Consilierii au motivat inițiativa prin faptul că orașul Bălți nu are, la moment, competențe suficiente și depinde prea mult de autoritățile centrale.

Pe de altă parte, președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat că numai CEC are dreptul de a stabili data organizării referedumului.

Decizia consilierilor locali din Bălţi nu a rămas neobservată de Chişinău. Premierul Vlad Filat a cerut Procuraturii Generale, SIS-ului şi Ministerului de Interne să investigheze cazul.  Într-un comunicat de presă al Guvernului, prim-ministrul solicită organelor competente să verifice atent decizia, iar Cancelariei de Stat să o atace în instanţă. În opinia lui Filat, această decizie este una ilegală şi cere să fie întreprinse toate măsurile necesare pentru anularea ei.

Alexandru Tănase, Președintele Curții Constituționale a declarat că dicizia consilierilor de la Bălți este una anticonstituțională. „În acest caz, statul trebuie să demonstreze că poate să-şi apere cetăţenii de asemenea elemente separatiste şi distructive”, a precizat Alexandru Tănase.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new