Ungaria: Biroul de presă al premierului Viktor Orban respinge acuzațiile de revizionism formulate de România

July 27, 2015

Budapesta a respins luni criticile formulate în ajun de autoritățile române cu privire la gestul premierului ungar Viktor Orban de a posta pe Facebook ”simboluri revizioniste”, precizând că respectivele fotografii includ unele care prezintă ‘simboluri istorice’, potrivit șefului biroului de presă al premierului ungar, transmite MTI.

În una dintre fotografiile respective, făcute la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, un vânzător oferă insigne cu harta Ungariei înaintea Primului Război Mondial, în timp ce în altă fotografie apare steagul Ținutului Secuiesc.

Într-o postare făcută duminică pe Facebook, Ministerul Afacerilor Externe de la București consideră că gestul premierului ungar Viktor Orban de a posta pe Facebook “simboluri revizioniste” nu va ajuta la “eficientizarea” relației bilaterale româno-ungare, fiind încălcate prevederile Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară din 1996, Declarației privind cooperarea și parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul al XXI-lea din 2002.

“Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism și s-a pronunțat în favoarea unei ‘relații eficiente’ româno-ungare, premierul ungar V. Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari și ale Ținutului Secuiesc. Promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile și contrare spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară din 1996, Declarației privind cooperarea și parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 și ordinii constituționale din România, nu contribuie nicidecum la ‘eficientizarea’ relației româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere”, a precizat duminică MAE român în postarea pe pagina de Facebook a instituției.

De asemenea, MAE a subliniat că România este deschisă dialogului bilateral cu Ungaria, însă cu respectarea “parametrilor politico-juridici definiți de comun acord de România și Ungaria”.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new