Unitatea de Integrare a Forțelor NATO de la București a fost activată. Primul exercițiu va fi coordonat după summitul din 2016

September 3, 2015

“Acest eveniment are o semnificație strategică aparte pentru noi, pentru România, transmițând un semnal puternic de reasigurare și solidaritate aliată în actualul context complex de securitate. (…) Este un eveniment deosebit, nu aș folosi cuvinte mari, dar este un eveniment istoric. Unitatea de integrare a forțelor este prima structură NATO care va funcționa în România la 11 ani de la primirea României în NATO”, a declarat ministrul Apărării Mircea Dușa la Ceremonia de activare a Unității de integrare a forțelor NATO din București, evenimente similare avand loc concomitent în alte cinci țări aliate din flancul estic.

De asemenea, ministrul Duşa a precizat că, în această săptămână, a avut loc în Capitală şi ceremonia de predare – primire a comenzii Diviziei 1 Infanterie DACICA către Divizia Multinaţională de Sud-Est, „care va oferi Alianţei opţiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor în zona sudică a flancului estic aliat”.

Comandantul Unității de Integrare a Forțelor NATO (NFIU-NATO Force Integration Unit) de la București, Cătălin Ticulescu, a declarat că primul exercițiu militar ce va fi coordonat în regiune din această unitate, activată joi, va fi după summitul de anul viitor, în coordonare cu planul de măsuri stabilite.

“Este pentru prima dată când în România se înființează un comandament NATO și va fi o misiune dificilă, dar pe de altă parte sunt convins că experiența personală a militarilor români, dobândită în teatrele de operații, la cursuri și alte activități internaționale, combinată cu experiența ofițerilor și subofițerilor străini care vor încadra comandamentul ne vor crea toate condițiile necesare pentru a ne îndeplini misiunea”, a spus Cătălin Ticulescu, la finalul ceremoniei de inaugurare a unității.

El a precizat că militarii români care vor activa la unitatea NATO de la București au fost selectați după criterii îndelung analizate, cunoașterea limbii engleze fiind eliminatorie, și s-a ținut cont de experiența în teatre de operații, de lucrul la posturi NATO, cursuri internaționale.

Unitatea de Integrare a Forțelor NATO de la București a fost activată joi, în cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul Apărării, Mircea Dușa, șeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, ambasadorul României la NATO Sorin Ducaru și directorul general al Statului Major Internațional al NATO gen. lt. Christopher Harper.

Comandamentul este unul dintre cele șase de acest tip constituite în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România în vederea consolidării flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, în cursul zilei de joi fiind inaugurate toate aceste unități.

Asistentul Secretarului general al Alianței, ambasadorul Sorin Ducaru a atras atenția asupra contextului de securitate dificil în care au fost operaționalizate aceste centre. “Aceste măsuri ale Aliantei vin într-un context geostrategic dificil, jalonat de acțiunile militare al Federatiei Ruse, care au violat cadrul legal internațional și pacea în Europa, precum și de provocările din vecinătatea sudică a NATO. În acest fel, vorbim în prezent de un mediu de securitate modificat la frontierele NATO” a spus Ducaru.

Ducaru a precizat că aceste unități regionale de comandă, înființate în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, nu reprezintă baze militare, ci “unități de comandă”, care vor ajuta Alianța la pregătirea unor reacții la orice fel de agresiune sau situații care afectează securitatea aliaților. “Aceste Unități de integrare a Forțelor vor facilita desfășurarea rapidă a forțelor aliate în regiune, ori de câte ori este necesar, vor susține planificarea apărării colective și vor reprezenta un element de sprijin pentru continuarea instrucției și a exercițiilor militare” a spus Ducaru.

“Planul de acțiune presupune și o restructurare a întregii forțe militare a NATO și o susținere a procesului de luare a deciziilor în cadrul alianței. De asemenea, include și anumite răspunsuri atent realizate și adaptate diferitelor tipuri de amenințări puse de războiul hibrid. Noua forță de reacție rapidă va fi capabilă de dislocare în scurt timp de la primirea ordinului, iar planul de acțiune va furniza în același timp forțe rapid dislocabile din rândul capabilităților terestre, aeriene și maritime printr-un concept total revitalizat pentru toate forțele de răspuns ale NATO. Astfel, planul privește capabilitățile noastre militare în stadii diferite de pregătire corespunzătoare fiecărei etape” a explicat directorul general al Statului Major Internațional al NATO gen. lt. Christopher Harper.

Sursa: Agerpres

One response to “Unitatea de Integrare a Forțelor NATO de la București a fost activată. Primul exercițiu va fi coordonat după summitul din 2016”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new