US dezminte că avioane rusești ar fi interceptat o navă de război în Marea Neagră

June 1, 2015

Un reprezentant oficial al Departamentului Apărării al SUA, a declarat pentru Reuters că în ultimele zile ”nu a fost observată nici o activitate neobișnuită în Marea Neagră”.

Declarația oficialului american vine după ce mass-media a relatat un incident în care avioane rusești au interceptat un distrugător american care s-a apropiat excesiv de apele teritoriale rusești. Mai mult, purtătoarea de cuvânt a Departamentului Apărării, Eileen Lainez, a precizat că nava USS Ross a navigat “fără probleme în apele internaționale, și în nici un moment nu au fost probleme privind efectuarea operațiunilor de rutină de pe vas”.

Anterior, în presă a circulat o știre conform căreia avioane ruseşti de atac de tip Su-24 din cadrul Marinei au fost trimise în cursul zilei de sâmbătă să oprească distrugătorul USS Ross să intre în apele teritoriale ale Rusiei şi să revină în apele neutre din estul Mării Negre, fiind citată o sursă din cadrul forţelor de securitate din Crimeea, care menționa că echipajul navei americane a acționat “provocator și agresiv” .

De reținut că în același timp, adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov, a declarat în cadrul reuniunii ”Shangri-La Dialog” de la Singapore că ”navele americane (echipate cu rachete) ce navighează în apropierea frontierelor Rusiei reprezintă un pericol la adresa stabilităţii” .

Distrugătorul USS Ross este echipat cu sisteme antirachetă de tip Aegis, rachete de croazieră Tomahawk, rachete mare-aer RIM-156 SM-2 şi rachete antisubmarin RUM-139 VL-Asroc. De la declanșarea conflictului din Ucraina, forţele navale americane trimit în mod regulat nave în Marea Neagră, în conformitate cu legislaţia internaţională şi cu Tratatul de la Montreux.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new