USAF – prima escadrilă de avioane de vânătoare “invizibile” F-35 A este operațională

August 2, 2016

Forțele aeriene ale SUA (USAF) au declarat marți, 2 august 2016, că prima escadrilă de avioane de vânătoare “invizibile” F-35 A este operațională și gata de luptă, anunță AFP. Potrivit celor de la Loockhed Martin, validarea escadrilei de 12 avioane cu baza în Hill, statul Utah după numeroase teste și anternamente este o etapă majoră în programul marcat de întârzieri și depășiri majore ale bugetului alocat.

“F-35A va fi aparatul cel mai dominant din dotarea noastră, pentru că poate ajunge în locuri unde alte avioane ale noastre nu reușeau și oferă conducătorilor noștri toate posibilitățile necesare pe câmpul de luptă” a subliniat generalul Herbert J. “Hawk” Carlisle, șeful Comandamentului pentru Lupte Aeriene al USAF.

Forțele aeriene ale SUA nu au anunțat deocamdată un calendar exact al primelor misiuni de luptă ale noului avion, ar acesta ar urma să fie desfășurat în străinătate până la începutul anului viitor.

“Suntem abia la început, este un pas intermediar care ne va duce în punctul în care capacitățile de luptă ale F-35 vor fi exploatate la maximum” a adăugate generalul Carlisle.

Corpul Pușcașilor Marini ai SUA (USMC) anunțase încă de anul trecut că un prim grup de avioane F-35B sunt gata de luptă, dar acestea nu au fost încă utilizate pe teren.

Programul F-35 a demarat la începutul anilor 1990 și este cel mai scump program de înarmare din istoria militară, cu costuri totale estimate la aproape 400 de miliarde de dolari pentru Pentagon, pentru numai 2500 de avioane produse de Lockheed Martin. Avionul, al cărui software de bord ar conține opt milioane de linii de cod, ar trebui să fie de șase ori mai eficient decât aparatele actuale în luptele aeriene și de opt ori mai eficace în atacurile la sol.

Citește mai mult

Sursă: AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new