Valorile tradiţionale, culturale şi ecologice româneşti promovate în Letonia

January 27, 2015

În perioada 11-20 decembrie 2014, s-a desfăşurat în Daugavpils Letonia, Proiectul internaţional „Christmas is here”, în cadrul programului ERASMUS+. Temele principale ale proiectului au fost: artă, cultură, tineret, tradiţii, solidaritate, toleranţă, ecologie, dezvoltare durabilă etc.

Activitățile proiectului au fost planificate pe 10 zile de instruire în cadrul cărora au participat  24 de tineri și lideri din diferite țări (România, Letonia, Grecia, Portugalia, Italia, Germania).

În timpul programului, tinerii au avut posibilitatea de a cunoaște cultura mai multor țări europene, specificităţile din Letonia, de a obține informaţii diverse privind tradiţiile, valorile spirituale proprii Sărbătorilor de iarnă, obiceiurile culinare din diferite țări, precum şi alte aspecte precum: agricultură ecologică, dezvoltare durabilă, protecţia mediului.

Odată cu realizarea activităților planificate în cadrul proiectului, au fost promovate dezvoltarea dialogului internațional, îmbunătățirea comunicării dintre tineri și abilitățile sociale, lărgirea perspectivelor, conștientizarea apartenenței la comunitatea europeană de tineret.

Echipa României a fost reprezentată de cinci tineri din zone diferite ale ţării şi având ca lider pe Vasilica Onofrei, doctorandă la USAMV-Iași, Facultatea de Agricultură, Fitotehnie, derulând cercetări privind cultivarea plantelor în sistem ecologic, sub coordonarea domnului prof. univ. dr. Teodor ROBU. Aceasta a susținut o prezentare cu privire la frumusețile naturale ale României, la diferite aspecte ce țin de ecologie și dezvoltare durabilă, la spiritualitatea ortodoxă, privită din perspectiva vieții creștinului în familie și în societate, dar și a activităților concrete desfășurate la nivelul Parohiei Toma Cozma din Iași. S-a evidenţiat astfel rolul şi misiunea parohiei astăzi, anticipându-se semnificaţiile care se doresc a fi subliniate mai ales în acest an, 2015, declarat „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi”. Tinerii participanți din celelalte ţări au adresat numeroase întrebări și și-au manifestat interesul pentru a veni în România spre a cunoaşte valorile ortodoxe și a lua contact cu frumusețile naturale şi aspectele ecologice, cu valorile culturale şi tradiţiile noastre populare.

Erasmus+ team

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new