Vladimir Potanin vs. Igor Secin: En garde !

July 17, 2012

John Helmerspecial- guest contributor

Resursele de platină ale Rusiei încing spiritele: Norilsk Nickel  – contra-atac împotriva Russian Platinum și a lui Igor Secin

Norilsk Nickel pare să-i fi declarat război lui Alexandr Popov, un veteran de 57 de ani al industriei petroliere şi noul șef al Agenţiei Federale pentru utilizarea resurselor subsolului, Rosnedra. O astfel de mutare prin învăluire poate însemna doar un singur lucru – Vladimir Potanin, acționarul dominant al companiei Norilsk Nickel, a decis să-l provoace la duel pe Igor Secin, fostul vice prim-ministru și în prezent şef al Rosneft. Această concluzie vine ca urmare a faptului că locul de muncă al lui Popov în ultimele optsprezece luni a fost ca asistent al lui Secin, iar atunci când fostul vice PM a părăsit biroul din Casa Albă moscovită (în luna mai) l-a pus pe Popov responsabil pe o funcţie-cheie la Rosnedra – mai exact acordarea de licenţe pentru extracţia de petrol, gaze şi resurse minerale. De asemenea se crede că Secin a fost și în spatele predecesorului lui Popov, Anatoli Ledovskikh, când acesta a decis în octombrie anul trecut să nu permită companiei Norilsk Nickel să-și extindă drepturile sale miniere în zona Norilsk-1, deși aceasta a fost singurul ofertant pentru drepturile miniere adiacente.

Să încercăm să înțelegem ce s-a întâmplat și ce i-a deranjat pe cei ce dețin afacerea Norilsk-1, o serie de exploatări bogate în nichel, cupru și metale din grupa platinei în districtul Taimyr din nord-vestul Rusiei, la nord de oraşul Norilsk. Pe 15 iunie, după o competiţie în care Popov a deliberat în spatele ușilor închise, a fost făcut anunțul că drepturile de exploatare minieră adiacente au fost acordate pentru Russian Platinum, o companie off-shore creată de Musa Bazhaev. Bazhaev avea nevoie imperios de licenţe noi pentru a se impune pe piață ca un competitor serios, așa cum am mai explicat și cu alte ocazii pe blogul meu. Ca povestea  să fie și mai clară, și anterior acestei istorii, Secin a avut grijă să-i asigure lui Bazhaev un loc confortabil în acerba competiție dintre oligarhii Rusiei. Acest lucru s-a întâmplat în 2007, când Basaev a concurat împotriva lui Mihail Fridman și a Grupul Alfa pentru preluarea controlului minelor de aur din Khabarovsk ale companiei Amur Artel. Amur este predecesorul Russian Platinum, și, dacă acesta nu ar fi fost destul de rapid eliminat din afacerile cu platină şi paladiu, Bazhaev nu ar fi în competiţie pentru exploatările noi de platină din curtea lui Norilsk Nickel.

De această dată, Secin şi Popov s-au implicat pe partea lui Bazhaev şi au ridicat armele împotriva lui Potanin, parcă pentru a supune unui test neobișnuit politica  noului guvern rus privind resursele minerale, dar și pentru a verifica ce a mai rămas din puterea personală  a lui Igor Secin, a cărui mutare la Rosneft urma să elimine influența sa administrativă din sectorul minier și metale, pe care l-a dominat în guvernul anterior.

Rezultatele sunt grăitoare. O poveste publicată de Moskovskiy Komsomolets pe 3 iulie de către reporterul Serghei Artemov, susține că a fost ideea de a face o atribuire a drepturilor de exploatare minieră pe zona Norilsk-1 îi aparține lui Secin; vorbim desigur de o atribuire aparent competitivă, prin eliminarea singurei oferte Norilsk Nickel de anul trecut, dar ulterior înfrântă prin măsurile non-competitive luate de comitetul lui Popov luna trecută în spatele ușilor închise.

Aceast gen de influență și control de la distanță contravine flagrant anunţului făcut de către preşedintele Vladimir Putin la începutul săptămânii trecute, la o reuniune cu administratorii din domeniul energie al FR, inclusiv Secin. Potrivit lui Putin, ar trebui să existe doar licitaţii competitive în mod transparent pentru depozitele de petrol, gaze şi minerale desemnate în temeiul legislaţiei ruse și considerate a fi strategice. Ce înseamnă strategic pentru metale preţioase e iarăși o altă discuție.
Demersul lui Popov pentru Russian Platinum, a fost caracterizat de către directorii de la Norilsk Nickel ca fiind probabil ilegal, şi, eventual, corupt. Ei au atacat propunerea Russian Platinum către Rosnedra de a investi mai puțini bani,  evident cu costuri mai mari, şi intenția de a începe un minerit mai lent decât planul  celor de la Norilsk Nickel. Oleg Simonov, directorul de explorare pentru Norilsk Nickel, a criticat public Russian Platinum pentru promovarea investitorilor din cadrul proiectului de exploatare a platinei de la Chernogorskoye, la sud de Norilsk-1, atunci când pe teren după testarea deja făcuta de către Norilsk Nickel indica faptul că mineritul în respectiva zonă ar fi neprofitabil.
Norilsk Nickel a declarat ca va contesta în instanţă Rosnedra. Deputaţii de stat din Duma, din teritoriul Krasnoyarsk, au susţinut o cerere formală a preşedintelui Dumei, Serghei Narîşkin, pentru o investigaţie de încalcare a legii  în domeniul concurenţei de către Federal Antimonopol Service (FAS), şi  a codului penal de către Procurorul General şi Serviciul Federal de Securitate (FSB).
Fără a fi afectată de acest demers, Russian Platinum și-a declarat victoria în primul tur în fața FAS. Într-un comunicat emis la 2 iulie 2012, compania a declarat că “Serviciul Federal Antimonopol nu a identificat nici o încălcare de procedură prevăzută în art. 18.1 din Legea cu privire la protecţia concurenţei “, şi ca atare a respins plângerea înaintată de Norilsk Nickel” … mai mult, aflăm că “victoria la licitație a companiei Russian Platinium s-a datorat propunerilor făcute de către societate în conformitate cu condiţiile de concurenţă legale, şi a reprezentat o ofertă superioară competitivă. Noua companie, înființată pentru a se dezvolta în partea de sud a Norilsk-1, va asigura crearea a mai mult de trei mii de locuri de muncă în teritoriul Krasnoyarsk. Durata de viaţă a minei va fi de aproximativ 60 de ani. Lucrarea va fi realizată în parteneriat cu compania minieră Chernogorskaya, care este parte din Russian Platinum”.
Deasemenea, în anunțul de presă al companiei citate, Musa Bazhaev declară: “Investiția în acest activ este strategică [și] pe termen lung pentru noi. Am investit deja în acest domeniu mai mult de 450 milioane dolari, iar în următorii cinci ani, am de gând să investeasc alte 4 miliarde dolari pentru a construi în Rusia un lider mondial în domeniul metalelor din grupa platinei”.
Purtătorii de cuvânt ai Russian Platinum au fost rugaţi să clarifice calculele de investiţii. Răspunsul a venit, însă fără clarificarea solicitată.

John Helmer este cel mai longeviv corespondent străin în Rusia, singurul jurnalist occidental care are un birou independent la Moscova, unde a ajuns în 1989, fiind acum decanul presei străine din FR. Născut şi educat în Australia, apoi la Harvard, Helmer a fost profesor de ştiinţe politice şi consilier al unor şefi de state - Andreas Papandreu, în Grecia, Jimmy Carter, în SUA şi J.R. Jayewardene în Sri Lanka. Înainte de a ajunge în Rusia, Helmer a publicat o serie de cărţi pe teme politice şi militare. Din 1989 s-a dedicat aproape exclusiv temelor din patria de adopție. Astăzi, Helmer este printre cele mai importante autorităţi în materie de afaceri ruseşti. Opiniile sale pot fi accesate și pe blogul propriu, intitulat simbolic “Dansând cu urșii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new