Vladimir Putin a avut întrevederi de ”rămas bun” cu Jose Barroso și Traian Băsescu

October 17, 2014

Rusia, Franța, Italia și Germania – acord privind utilizarea dronelor de supraveghere în Ucraina

Rusia, Franța, Italia și Germania au căzut de acord asupra utilizării de drone pentru supravegherea încetării focului în estul Ucrainei, în special la frontiera ruso-ucraineană, a declarat vineri, la Milano, președintele rus Vladimir Putin, transmite France Presse.

“Am căzut de acord asupra utilizării de drone, o tehnică modernă care permite definirea zonelor care sunt supuse atacurilor”, a precizat Putin în cadrul unei conferințe de presă.

“Italia, Franța și Germania și-au exprimat dorința de a lucra împreună pe acest subiect, iar Rusia va participa la rândul său”, a mai spus liderul de la Kremlin, după discuțiile avute cu președintele ucrainean Petro Poroshenko la Milano, în marja summitului Europa-Asia.

De asemenea, la sfârșitul unei întrevederi bilaterale cu omologul ucrainean în cadrul aceleiași reuniuni de la Milano, președintele Putin a menționat că: ”Am ajuns la un acord asupra condițiilor reluării livrărilor de gaze, cel puțin pe perioada iernii”. Președintele rus a adăugat însă că: ”Asta nu se va întâmpla pe gratis. Ucraina trebuie să plătească facturile restante și, desigur, prețul noilor livrări”.

Liderul rus nu a ratat ocazia de a reaminti că este binecunoscut tuturor faptul că Ucraina este în criză de bani și și-a exprimat speranța că partenerii occidentali vor ajuta guvernul ucrainean să depășească deficitul de fonduri. ”Partenerii noștri europeni, Comisia Europeană, toate forurile competente din cadrul UE trebuie să sprijine Ucraina și să o ajute să rezolve problema datoriei față de Rusia. Noi ne asumăm o serie de riscuri și vrem să ajutăm Ucraina. Considerăm că și partenerii europeni trebuie să-și asume la rândul lor o serie de riscuri” a mai declarat liderul de la Kremlin în cadrul conferinței de presă. Comisia Europeană a admis recent că există riscul unor întreruperi de scurtă durată a gazelor în această iarnă, precizând că problemele pot fi depăşite dacă statele membre UE cooperează mai strâns în domeniul energetic.

Presa din peninsulă, preluată masiv de mass-media moscovită, a speculat că Summit-ul ASEM de la Milano nu s-a bucurat de mediatizarea cuvenită, agenda a fost schimbată iar întâlnirile s-au ținut cu ușile închise deoarece liderii europeni au încercat să împiedice un discurs public al președintelui rus care intenționa să amendeze ipocrizia și dubla măsură în politicile UE față de Ucraina, un discurs care susțin jurnaliștii de la Moscova ar fi fost comparabil ca impact cu acela rostit la Munchen. Aceasta nu l-a împiedicat pe Putin să fie cel mai vizibil lider din cadrul evenimentului menționat.

Update, 17 Oct. 2014, 21:30 – Președintele Putin a avut o serie de scurte întâlniri bilaterale cu Primul Ministru japonez Shinzo Abe și Ministrul de Externe australian, Julia Bishop, în contextul cărora s-au pus la punct unele detalii privind agenda pentru Summit-ul APEC (Beijing, China) și Summit-ul G20 de la Brisbane (Australia). De asemenea, Vladimir Putin s-a întreținut cu președintele CE, Jose Manuel Durao Barroso, o discuție în care cei doi lideri au trecut în revistă obiectivele realizate până în prezent și și-au promis că vor continua colaborarea în plan bilateral și după retragerea lui Barroso de la șefia CE, cel de-al doilea mandat al acestuia urmând să se încheie pe 31 octombrie 2014. Tot la capitolul întrevederilor de ”rămas bun” Putin a discutat și cu președintele României, Traian Băsescu, a cărui mandat expiră la finele lunii noiembrie a.c. Cei doi au făcut un inventar succint al principalelor probleme de pe agenda bilaterală româno-rusă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new