Vladimir Putin a decis retragerea trupelor aero-spațiale ruse din Siria

March 15, 2016

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ordonat luni Ministrului apărării rus Sergey Shoigu să înceapă de marți, 15 martie 2016, retragerea forțelor aero-spațiale ruse din Siria, în condițiile în care obiectivele trasate au fost îndeplinite, informează site-ul Kremlinului, citat de principalele agenții de presă.

‘Consider că obiectivul trasat Ministerului Apărării și forțelor armate ale Federației Ruse a fost în linii mari îndeplinit și din acest motiv îi ordon ministrului apărării să înceapă de mâine retragerea celei mai mari părți a trupelor noastre din Republica Arabă Siriană’, a declarat Putin după obișnuitul raport săptămânal al Ministrului apărării privind desfășurarea operațiunilor din Siria.

Totodată, potrivit președintelui rus, bazele militare ruse din Tartus și de pe aerodromul Hmeymim vor trebui să continue să activeze conform regimului stabilit. ‘Bazele noastre — cea maritimă din Tartus și cea aviatică de pe aerodromul Hmeymim — vor funcționa conform vechiului regim. Ele trebuie să fie apărate în mod ferm dinspre uscat, dinspre mare și din aer’ a spus Putin în timpul reuniunii de lucru cu miniștrii apărării și de externe ai Rusiei, Sergey Shoigu și Sergey Lavrov.

De reținut însă că deși își retrage forțele aeriene din Siria, ”Federația Rusă va continua să livreze arme și tehnică militară guvernului de la Damasc și să-i instruiască pe specialiștii militari sirieni”, a declarat, pentru RIA Novosti, președintele Comisiei pentru apărare și securitate a Consiliului Federației, Viktor Ozerov. Informația a fost confirmată și de reprezentanții guvernului de la Damasc, care susțin însă că retragerea forțelor rusești ar putea fi de bun augur pentru desfășurarea negocierilor de pace de la Geneva. În același sens s-a pronunțat și ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, subliniind că ”retragerea militară rusă din Siria se explică prin dorința Moscovei de a promova o soluționare politică a conflictului”.

Decizia liderului de la Kremlin a fost urmată (la inițiativa părții ruse) de o convorbire telefonică între Vladimir Putin și președintele sirian Bashar al-Assad pe care liderul rus l-a asigurat în continuare de tot sprijinul său pentru a pune capăt conflictului sirian.

Imediat după miezul nopții la Moscova (5,20 PM EDT/Washington time), odată cu intrarea în vigoare a ordinului de retragere, Vladimir Putin a discutat telefonic și cu omologul său de la Washington, Barack Obama.

Cei doi șefi de stat au avut un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a Declarației comune a Rusiei și Statelor Unite ale Americii în calitate de co-președinți ai Grupului de sprijin al Siriei și a Acordului de încetare a ostilităților în această țară. Cele două părți au admis că inițiativa ruso-americană, susținută de Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU 2268, a permis reducerea semnificativă a violențelor pe teritoriul sirian.

De asemenea, președintele rus l-a informat pe omologul său de la Casa Albă că, după punerea în aplicare și îndeplinirea principalelor sarcini ale forțelor armate rusești pentru combaterea ISIS și a terorismului internațional asociat acestei grupări în Siria, a luat decizia de retragere a principalelor forțe aero-spațiale desfășurate pe teritoriul Siriei. ”Acest lucru, fără îndoială, va fi un semnal bun pentru toate părțile implicate în conflict și va crea condiții pentru începerea unui proces de pace real” a menționat Vladimir Putin. Importanța coordonării strânse a eforturilor Rusiei și Statelor Unite ale Americii, inclusiv în domeniul militar, de a păstra armistițiu și de a asigura furnizarea ajutorului umanitar în așezările izolate din cauza confruntărilor armate, s-a regăsit de asemenea în dialogul celor doi șefi de stat.

Potrivit unui comunicat emis de Casa Albă, președintele US, Barack Obama a salutat reducerea violenței de la începutul încetării ostilităților, dar a subliniat că în cazul unei continuări a acțiunilor ofensive de către forțele guvernului sirian riscă să submineze eforturile de pace, potrivit comunicatului. Obama a remarcat de asemenea unele progrese în eforturile de asistență umanitară în Siria și a subliniat necesitatea ca forțele guvernului sirian să permită accesul liber pentru asistența umanitară, potrivit aceleiași surse.

În discutarea situației din Ucraina, președintele rus a subliniat necesitatea implementării depline de către autoritățile ucrainene a obligațiilor care le revin în temeiul acordurilor de la Minsk (1&2). Barack Obama a menționat necesitatea ca forțele separatiste pro-ruse să permită accesul observatorilor OSCE în regiunea separatistă. Cele două părți au reafirmat intenția de a continua colaborarea cu părțile implicate în conflict, în interesul soluționării acestuia.

One response to “Vladimir Putin a decis retragerea trupelor aero-spațiale ruse din Siria”

  1. […] făcut ieri de liderul de la Kremlin, privind retragerea forțelor ruse aflate în teatrul de operațiuni din […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new