Vladimir Putin la Ankara: “South Stream ar putea fi construit «în câteva zile»”

December 5, 2012

Premierul turc l-a primit la începutul acestei săptămâni la Ankara pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Potrivit corespondentului publicaţiei Kommersant, Andrei Kolesnikov: “Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au provocat o reală agitație  în rândul jurnaliștilor turci. Aceştia au controlat, s-ar putea spune, fiecare pas al lui Vladimir Putin, de la aeroport până la intrarea în reședința primului-ministru turc, cât şi la conferinţa de presă susţinută la finalul unei lungi zile de negocieri”. Pentru jurnalistul rus, “acest interes este explicabil extrem de rațional. Nu atât pentru faptul că Vladimir Putin de aproape doi ani nu a mai fost în Turcia, ci mai degrabă de faptul că, de la începutul lunii octombrie când au apărut primele referiri la starea sa de sănătate, este prima data când Putin merge peste hotare.

Întâlnirea dintre Erdogan şi Putin a fost amânată de mai bine de două luni, în contextul în care presa rusă şi cea internaţională au scris în multe rânduri că Vladimir Putin are probleme de sănătate. Serviciul de presă al liderului rus a explicat însă că e vorba de o simplă întindere musculară petrecută la un antrenament de judo.

Principalul punct din agenda discuţiilor: Siria. Recep Tayip Erdogan a încercat să-l convingă pe Putin să renunţe să mai sprijine regimul lui Bashar al-Assad. Rusia deţine cheia rezolvării conflictului din Siria, explica în urmă cu două zile şeful Guvernului turc. Demersul însă a eşuat.

“Rusia şi Turcia nu pot găsi deocamdată o abordare comună privind modalităţile de soluţionare a crizei din Siria”, a declarat Putin într-o conferinţă de presă comună cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan. Liderul de la Kremlin i-a atras atenţia premierului de la Ankara că intenţia Turciei de a instala sisteme de rachete sol-aer Patriot aparţinând NATO la frontieră va “exacerba” tensiunile cu Siria. “Instalarea unor capacităţi suplimentare la frontieră nu calmează situaţia, ci, dimpotrivă, o exacerbează”, a spus Putin. Întrebat însă de un jurnalist turc dacă Rusia poate garanta că Turcia nu va fi atacată de către Siria, liderul de la Kremlin vizibil deranjat, s-a simţit dator să precizeze că Rusia nu este garantul securităţii regionale în acea zonă.

Vizita survine în contextul extrem de tensionat, în care Turcia a solicitat NATO,  iar NATO a aprobat instalarea de rachete Patriot, ca protecţie contra unor eventuale atacuri venite dinspre Siria. Rusia a criticat dur decizia. Amintim că Rusia este cel mai important aliat al regimului lui Bashar al-Assad, în timp ce Turcia, cel mai important sprijinitor al rebelilor sirieni.

În ciuda divergenţelor pe tema Siriei, Rusia şi Turcia au legături economice importante: Turcia este un mare consumator de gaze naturale ruseşti şi una dintre primele destinaţii turistice pentru ruşi, în timp ce Rusia este o mare piaţă de desfacere pentru companiile turceşti de construcţii. Anul viitor, Rusia va construi prima centrală nucleară a Turciei. Din această iarnă, Rusia va începe şi construcţia gazoductului South Stream, iar Turcia deţine un rol consistent în sistemul de distribuţie a gazului rusesc spre Europa. De altfel, pe parcursul vizitei în Turcia, Vladimir Putin a fost însoţit de şeful companiei de stat Rosneft, Igor Secin care a semnat “Acordul privind cooperarea într-un joint-venture de marketing și distribuție între” Rosneft “și Calik Holding”. Mai mult, jurnaliştii prezenţi au remarcat că ” în timpul negocierilor privind “South Stream” președintele “Rosneft”, Igor Sechin (central photo), a părut mai apropiat  de prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan (right photo) chiar decât miniștrii săi turci.” Cu această ocazie au fost semnate alte 11 acorduri în domeniile economic şi financiar. În ce priveşte construcţia South Stream, Putin a dat asigurări că partea rusă este deja planificată în detaliu şi poate fi executată “în câteva zile”.

P.S. Din seria antologică a jurnalismului turc: Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitry Peskov, a fost întrebat “Cum a suportat Vladimir Putin zborul până la Ankara, după o pauză de două luni ?”. Ironic, acesta a răspuns: “Dvs. de ce credeţi că în acest răstimp el nu a mai zburat ?” Jurnalistul turc nu a reuşit să răspundă la această întrebare, spre amuzamentul colegilor de breaslă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new