Vladimir Putin: Serviciile secrete occidentale folosesc toate instrumentele pentru destabilizarea Rusiei

March 27, 2015

Serviciile secrete străine intenţionează să destabilizeze Rusia înaintea alegerilor din 2016 şi 2018 prin utilizarea organizaţiilor nonguvernamentale în scopul atingerii obiectivelor, acuză preşedintele rus, Vladimir Putin.

Cu ocazia reuniunii Colegiului Director al Serviciului Federal de Securitate (FSB), președintele Putin a vorbit de noile provocări de securitate la nivel internațional și intern.

”Între timp, vedem cum NATO își conturează în mod clar o forță de reacție rapidă și își consolidează infrastructura aproape de granițele noastre. Observăm și încercările de a ruina echilibrul forțelor nucleare, forțând crearea de segmente ale sistemului anti-rachetă în Europa de Est și concomitent pe zona Asia-Pacific. Permiteți-mi să vă reamintesc că retragerea unilaterală a SUA din Tratatul ABM, în fapt, a dărâmat din temelii fundamentul sistemului modern al securității internaționale. Dezvoltarea unei noi paradigme, respectiv “Strike Global Prompt” și desfășurarea operațiunilor militare în spațiu arată că sistemul de luptă s-a schimbat radical” a subliniat Putin în fața șefilor FSB.

De asemenea, Vladimir Putin atenționat în mod indirect organizaţiile nonguvernamentale din Rusia care primesc fonduri din străinătate, avertizând că acțiunile lor vor fi monitorizate atent.

“Tentativele serviciilor secrete occidentale de a folosi organizaţii nonguvernamentale şi grupuri nonpolitice în scopuri proprii, în principal pentru discreditarea şi destabilizarea Rusiei, nu au încetat”, a declarat Putin, conform Reuters. ”Pentru așa-numita izolare a Rusiei s-a folosit întregul set de instrumente – de la încercarea de izolare politică și presiunea economică la utilizarea masivă a instrumentelor războiului de informații și servicii speciale. Cu toate acestea, este absolut clar că nici intimidările și nici presiunile asupra țării noastre, nimic nu a funcționat și nu va funcționa. Pentru toate amenințările interne și externe la adresa securității naționale a fost și va exista întotdeauna un răspuns adecvat.” a mai precizat președintele Federației Ruse.

“Serviciile secrete străine pregătesc acţiuni înaintea campaniilor electorale din 2016 şi 2018”, a subliniat fostul agent KGB actual lider al Rusiei, referindu-se la scrutinul parlamentar programat anul viitor şi la cel prezidenţial, de peste trei ani.

După protestele masive din anul 2012, Putin a promulgat o lege care obligă ONG-urile implicate în activităţi politice să se înregistreze ca “agenţi străini” dacă primesc finanţare din afara Rusiei. Criticii consideră legea o încercare de a reduce la tăcere organizaţiile care denunţă încălcările drepturilor omului din Rusia. În schimb naționaliștii asociați partidului ”Rusia Unită” aflat la guvernare acuză ONG-urile finanțate din fonduri externe că încearcă în mod constant subminarea autorității liderilor de la Moscova și provocarea unor acțiuni de tipul ”Primăvarii arabe” sau a „Euromaidanului ucrainean”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new