Vladimir Putin: ”Taxa cipriotă este nedreaptă și periculoasă”

March 18, 2013

Președintele rus Vladimir Putin a convocat o reuniune operativă a consilierilor și experților pe probleme economice și financiare pentru a discuta situația cauzată de decizia Ciprului de a taxa depozitele bancare cu un procent între 6,7 și 9,9 din valoarea acestora, informează Departamentul de Presă al Kremlinului.

Vladimir Putin consideră că introducerea unei taxe suplimentare în Cipru la depozitele bancare, în cazul în care decizia se va concretiza ”ar fi un gest nedrept, neprofesionist și periculos”. În cadrul reuniunii s-a discutat nu doar despre situația economică din Cipru, ci și despre cea din zona euro.

În același timp, ministru rus de Finanțe, Anton Siluanov, a atenționat astăzi că Rusia ar putea decide un nou grafic de returnare a împrumutului de 2,5 miliarde de euro acordat Ciprului pentru o perioadă de patru ani. La rândul său, gigantul Gazprom și-a oferit sprijinul financiar băncilor cipriote aflate în dificultate.

Potrivit estimărilor neoficiale, în conturile băncilor cipriote s-ar afla peste 15 miliarde de euro ai clienților din Federația Rusă.

Vineri seara – 15 martie a.c. – UE si FMI au obligat Cipru să accepte introducerea unei “taxe” aplicată tuturor depozitelor bancare existente în țară, pentru a primi ajutorul financiar internațional solicitat. Taxa aplicată este de 9,9% pentru depozitele mai mari de 100.000 euro și de 6,75% pentru cele mai mici de 100.000 euro. Mai mult, aceasta este prima concretizare a consecințelor ce decurg ca urmare a introducerii Single Supervisory Mechanism în UE din 1 ianuarie 2013, care pune sub controlul direct al Băncii Central Europene băncile țărilor care primesc ajutor financiar din partea UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new