Vladimir Putin vrea o atitudine pro-activă şi responsabilă din partea mass-mediei
April 18, 2013
Președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat că Rusia are nevoie acum de o atitudine pro-activă, responsabilă din partea mass-mediei și de jurnalism adevărat, independent și curajos.
În discursul său către delegații și oaspeții Congresului Uniunii Jurnaliștilor din Rusia, Putin a subliniat că jurnalismul ar trebui să ajute societatea să lupte împotriva corupției, a nedreptății și arbitrariului instituţiilor birocratice, a xenofobiei și naționalismului extremist, potrivit rambler.ru. “De când s-a născut, jurnalismul a fost întotdeauna nu doar un ‘cronicar’, ci şi un participant direct la evenimentele importante ale istoriei naționale, şi în multe feluri un formator al opiniilor și sentimentelor oamenilor, a reperelor valorice de orientare morală și politică, a priorităţilor programului național. Cuvântul de onoare al jurnalistului are o greutate foarte mare. Și astăzi, când există un număr tot mai mare de publicaţii iar noile tehnologii de informare creează noi oportunități, poziționarea pro-activă şi responsabilă a mass-mediei, jurnalismul adevărat, independent și curajos este necesar pentru o dezvoltare democratică eficientă, consolidarea societății civile, şi deasemenea pentru a răspunde provocărilor critice” a menţionat preşedintele Putin.
La sfârșitul anului 2012, potrivit Organizației internaționale “Reporteri fără frontiere”, în clasamentul libertății de exprimare Rusia se afla pe poziţia 148 din 179 de ţări monitorizate.
În acelaşi timp însă, ne amintim că în cadrul Consiliului Serviciului Federal de Securitate (FSB) din luna februarie a acestui an, Vladimir Putin a subliniat că “în Rusia toată lumea are dreptul la liberă exprimare, atâta timp cât aceasta nu afectează interesul ţării”. Mai mult, tot atunci, cu trimitere la controversata situaţie a ONG-urilor, Putin a declarat că guvernul va sprijini formarea în Rusia a unei societății civile capabile și mature, dar a menționat că nimeni nu are un monopol pe dreptul de a vorbi în numele întregii societăți, “cu atât mai puţin, astfel de structuri administrate și finanțate din străinătate, și prin urmare, menite să servească în mod inevitabil intereselor altora”.
Leave a Reply