Vor escalada tensiunile dintre Turcia și Siria ?

June 23, 2012

Președintele Turciei, Abdullah Gul, a declarat, sâmbătă, 23 iunie 2012, că va lua “măsurile necesare” împotriva Siriei, fără să precizeze care vor fi acestea, după ce Damascul a recunoscut că a doborât un avion turc, la granița dintre cele două state. Avionul, de tip F-4, a dispărut de pe radar la puţin timp după decolarea de la baza militară Erhac, din provincia Malatya, aflată în apropierea graniţei cu Siria.

Siria a recunoscut vineri, 22 iunie 2012, ca a doborat un avion de vânătoare F-4 turc în largul coastelor sale.
“Am confirmat că ținta (tirului sirian) a fost un avion militar turc, care a fost lovit direct după ce a intrat în spațiul aerian sirian. El s-a prăbușit în mare în apele teritoriale siriene la aproximativ 10 km de coastele provinciei Latakia”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei siriene, care a solicitat anonimatul.  În schimb autoritățile de la Ankara au declarat că nu există dovezi că avionul turcesc ar fi întrat în spațiul aerian sirian. Incidentul survine într-un moment delicat pentru relațiile dintre cele două state, regimul de la Damasc continuând să susțină că anarhia și războiul civil din Siria este finanțat din afară, pe lista celor acuzați că îi ajută pe rebeli fiind și Turcia. Mai mult, în ultimele săptămâni Turcia a anunțat că a primit nu mai puţin de 32.000 de civili sirieni, refugiați din fața violențelor îngrozitoare ce au cuprins Siria. Mai multe voci din rândul comentatorilor internaționali, citați de AFP, au sugerat că prin acest “incident din greșeală” Siria a intenționat să atragă atenția asupra eficienței sistemului anti-aerian (de proveniență rusească) în scopul de a descuraja o posibilă intervenție militară externă. Aceleași voci susțin însă că e puțin probabil ca tensiunile dintre Turcia și Siria să escaladeze în urma acestui incident.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new