Washington: Barack Obama – întâlnire comună cu omologii din țările baltice

August 22, 2013

Președinții celor trei state baltice Lituania, Letonia și Estonia, Dalia Grybauskaite, Toomas Hendrik Ilves și Andris Berzins se vor întâlni pe 30 august 2013 cu președintele Statelor Unite, Barack Obama. Reuniunea comună va avea loc la Washington la invitația Statelor Unite.

În acest an, statele baltice aniversează 15 ani de la semnarea Cartei Acordului de parteneriat și cooperare cu Statele Unite, document care a oferit sprijin pentru aspirațiile Lituaniei, Letoniei și Estoniei de aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Totuși, după aderarea la NATO, în 2004, cele trei ţări baltice s-au plâns de mai multe ori că sunt tratate ca membri de mâna a doua, pentru că cererile referitoare la o planificare detaliată a apărării lor în baza articolului 5 au fost ignorate. Articolul 5 se află în centrul tratatului de înfiinţare a NATO şi stipulează că un atac asupra unui membru al Alianţei reprezintă un atac asupra tuturor.

Reuniunea liderului de la Casa Albă cu omologii baltici vine pe fondul recentei anulari a întâlnirii bilaterale cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Potrivit NewsBalt.ru, decizia de a trasa planuri pentru Estonia, Letonia şi Lituania a fost luată în secret la începutul lui 2011, la cererea SUA şi Germaniei, la sediul NATO din Belgia și a marcat începutul unei revizuiri majore a planurilor de apărare ale NATO din Europa. La începutul acestui an, site-ul WikiLeaks dezvăluia cu privire la noua strategie de apărare a Statelor Unite că în viitorul apropiat, din cadrul forțelor aflate în Germania, circa 15.000 de militari americani vor fi relocați pe teritoriul Poloniei și statelor baltice.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new