Washingtonul crede că Beijingul nu aplică acordul contra spionajului economic

April 5, 2016

La șase luni după un acord între China și Statele Unite pentru a lupta împotriva spionajului cibernetic ale cărui victime sunt companiile americane, Washingtonul nu este sigur că Beijingul îl aplică într-adevăr, a mărturisit marți un oficial cu rang înalt din cadrul Pentagonului, citat de AFP.

În septembrie, președintele Barack Obama a anunțat alături de omologul său chinez, Xi Jinping, că țările lor au căzut de acord să lupte împotriva acestui spionaj economic, una dintre cele mai mari dispute între Washington si Beijing.

“Am căzut de acord că nici guvernul american, nici guvernul chinez nu desfășoară și nu susțin în cunoștință de cauză furtul informatic de proprietate intelectuală, mai ales secrete comerciale”, a declarat la acea dată liderul american.

Amiralul Michael Rogers este șeful Comandamentului cibernetic al Pentagonului, brațul înarmat al Statelor Unite în spațiul informatic. În curs de constituire, acesta are ca misiune apărarea rețelelor militare americane, a marilor rețele civile naționale și să doteze Statele Unite cu arme cibernetice utilizabile în cazul unui conflict. Departamentul în cauză va avea peste 6.000 de soldați cibernetici în 2018, repartizați în 133 de unități de luptă informatică.

Washingtonul nu reproșează guvernului chinez că spionează firmele americane, pentru că și serviciile secrete ale Statelor Unite fac la rândul lor același lucru. În schimb, SUA denunță faptul că prada spionilor cibernetici este împărțită cu întreprinderile locale, care se folosesc de prilej pentru a copia produse industriale americane.

“Îi vedem în continuare (pe chinezi) implicați în activități împotriva firmelor americane”, a explicat amiralul Michael Rogers în fața comisiei pentru forțele armate a Senatului SUA. “Întrebarea care rămâne este de a ști dacă roadele acestor activități sunt apoi împărțite cu companiile private chineze”, a declarat el. “Nu avem încă un răspuns definitiv”, a adăugat amiralul.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new