World Energy Congress 2016 – TurkStream pe agenda bilateralei Putin – Erdogan

October 10, 2016

Președintele rus Vladimir Putin efectuează luni o vizită în Turcia pentru a participa la un summit consacrat energiei și pentru a se întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pecetluind reconcilierea lor în pofida dezacordurilor asupra Siriei, comentează AFP.

Președinții Putin și Erdogan au ca obiectiv să-și reafirme angajamentul de a duce la bun sfârșit proiectul gazoductului ruso-turc TurkStream, care urmează să transporte gaze rusești spre Europa trecând prin Marea Neagră, precum și pentru construirea de către Moscova a primei centrale nucleare turcești.

Întrevederea între cei doi lideri luni, la Istanbul, unde Putin va participa la Congresul mondial al energiei, va fi a treia de când Moscova și Ankara au decis să-și normalizeze relațiile după grava criză provocată de distrugerea unui bombardier rusesc în zona frontierei dintre Turcia și Siria. Congresul mondial al energiei a început cu un discurs al ministrului saudit al energiei, Khalid A.Al-Falih, președintelui Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliev, urmat în timpul zilei și de un discurs al lui Vladimir Putin.

Pentru Erdogan această întrevedere este și o ocazie de a face comunitatea internațională să uite de succesiunea de atentate și de tentativa de lovitură de stat, care au afectat în acest an Turcia și să facă astfel din țara un actor mondial de neocolit.

În pofida recentei lor apropieri, Moscova și Ankara sunt în continuare ferm opuse în dosarul sirian: prima este un aliat-cheie al președintelui Bashar al-Assad, în timp ce a doua îi sprijină pe rebelii care vor să-l înlăture de la putere.

Dar cele două părți par să dorească să evite acest subiect pentru a se concentra asupra domeniilor de potențială cooperare, în special energia.

Ca un semn al acestui pragmatism, Turcia și Rusia se ambiționează să-și consolideze schimburile economice pentru a le ridica la 100 miliarde de dolari anual.

“Procesul de vindecare a început, fiecare lăsând în urmă amintirea neplăcută a ultimelor zece luni scurse pentru a se concentra asupra anumitor domenii, ca energia, unde cele două țări au un interes reciproc să coopereze”, a explicat pentru AFP Andrew Neff, analist la IHS Energy. Potrivit acestuia, Turcia adresează astfel Occidentului — prin această apropiere — un mesaj care arată că ea poate încă “să-și urmeze propria cale”, în contextul în care Erdogan afirmase că a fost prea puțin susținut de către partenerii săi europeni și american după lovitura de stat eșuată din iulie.

Gazoductul TurkStream ar urma să transporte din Rusia în Europa 31,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an și astfel să permită Moscovei să-și limiteze recurgerea la tranzitarea livrărilor sale de gaze prin Ucraina.

Acest proiect strategic fusese dezvăluit la sfârșitul anului 2014, în același timp cu abandonarea — în plină criză ucraineană—a proiectului South Stream prin Marea Neagră, blocat de UE. La precedenta lor întâlnire cu ocazia G20, desfășurat în China, la începutul lunii septembrie, președintele turc promisese omologului său rus că proiectul TurkStream va fi realizat “cât mai repede posibil”. Rămâne de văzut dacă după discuția de astăzi, cei doi lideri vor înainta și un termen pentru construcția și finalizarea proiectului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new