Zarva inutilă și gâștele Capitoliului românesc

June 28, 2012

În războiul declarațiilor din ultimele zile nu am auzit nimic concret despre ce avem de susținut în fața Consiliului Europei, nimic despre strategii și modul în care ne susținem cauza între tot mai multele probleme și tensiuni europene, nimic despre pașii pe care ne angajăm să-i facem și va trebui să-i și facem. În schimb asistăm la o nesfârșită zarvă în cotețul unor gâște ce-și închipuie de dimineață până seara și viceversa că sunt salvatoarele Capitoliului românesc. Defăimate de francezi prin expresia „prost ca o gâscă”, vajnicele surori italiene au intrat în istorie prin salvarea Capitoliului din Roma. Cum însă Franța a avut o singură mare națiune filo-franceză: românii, nu e de mirare că gâștele românești s-ar regăsi mai degrabă în descrierea galică. O larmă de nedescris bântuie peste spațiul public, fiecare gâscă (instituțională ori ba – sic !) smulgându-și penele impregnate în forma fără fond a politicii românești și suplinindu-și lipsa de argumente cu un ton cât mai înalt și agresiv al găgăielii justițiar-profetice. Fabulistul rus Anton Krâlov, referindu-se la acei care în mod nemerituos (prin translație cu trecutul înaintașilor, dar fără a se baza pe ceva concret în privința prezentului), îşi fac o fală de salvatori, îi ironizează într-o fabulă intitulată Gâştele, din care citez (cu mențiunea că traducerea aparține poetului Tudor Arghezi):

„— Nu ştii, lăsând de-o parte mândria şi orgoliul/ Că am scăpat o dată, la Roma, Capitoliul !
— Strămoaşele! Se ştie, dar vorba e de voi/ Nu-mi spuneţi ce foloase, aduceţi astăzi noi. Ce-aţi mai făcut? Ce faceţi? Ce daţi? …voiesc să zic.
— Am dobândit tot dreptul să nu mai dăm nimic.
— Atunci lăsaţi strămoşii să-şi doarmă somnul lor. Voi sunteţi bune numai la tavă şi cuptor.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new