Zilele culturii ruse la Bucureşti

November 21, 2012

Regizori, artişti, scriitori ruşi sosesc la întâlnirea cu publicul român într-o serie de evenimente grupate sub egida “Zilele Culturii Ruse”“Din Rusia, cu sufletul deschis”.

„Zilele culturii ruse”, eveniment aflat la a doua ediție, se desfăşoară în Bucureşti în perioada 20 noiembrie – 7 decembrie 2012. În acest interval vor avea loc o serie de activități – expoziții de pictură, proiecții de filme, lansări de carte, simpozioane – prin intermediul cărora publicul român va avea acces la cunoașterea elementelor de cultură și civilizație rusă clasică și contemporană.

Deschiderea oficială a Zilelor culturii ruse în România „Din Rusia, cu sufletul deschis” a avut loc pe 20 noiembrie la Sala de expoziţii a Academiei de Studii Economice. Cu această ocazie a fost vernisată expoziţia de pictură „Călătorii”, organizată de Centrul de artă rusesc „Heart of art” din Moscova. La eveniment au fost prezenți reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai intelectualilor din Federaţia Rusă, oameni de cultură din România, reprezentanţi ai Comunităţii Ruşilor-lipoveni din România, cadre didactice, studenţi şi iubitori de cultură rusă.

Reprezentatul diplomației ruse la Bucureşti, ambasadorul Oleg Malginov, a evidenţiat în cuvântul de deschidere că „reașezarea relațiilor noastre începe exact cu acest moment al culturii”.

„Între popoarele noastre în acest moment există o anumită neînțelegere, există informații insuficiente, Zilele Culturii Ruse sunt menite să completeze această insuficiență de informație. Cultura merge către inima oamenilor, este ceea ce acționează asupra emoțiilor, asupra gândirii, asupra orizontului oamenilor. Reașezarea relațiilor noastre începe exact cu acest moment al culturii, este al doilea an când încercăm să facem această manifestare, sperăm ca Zilele Culturii Ruse din București și din alte orașe să placă publicului român”, a declarat Oleg Malginov.

Cinema Studio va găzdui în perioada 26-29 noiembrie Zilele Filmului Rus. În prima zi de festival în prezenţa regizorului rus Karen Shakhnazarov, directorul casei de producţie „Mosfilm” va fi proiectat ultimul său film „Tigrul alb”. Alte filme din program vor fi: Armistitiu (Svetlana Proskurina), Nuvele (Mikhail Segal),  Ispasire (Evgeny Malkov), Doktor (Vladimir Pankov).

Între 4-7 decembrie este omagiat regizorul Andrei Tarkovski. La 80 de ani de la naşterea sa, despre care Ingmar Bergman spunea că a inventat un nou limbaj cinematografic, vor putea fi vizionate lungmetrajele sale şi trei documentare. Zilele dedicate cunoscutului regizor rus vor include premiera în România a filmului Andrey Rublyov/ Patimile după Andrei în varianta originală şi proiecţia filmului Solyaris/ Solaris.

De asemenea, evenimentele numără şi o lansare de carte, la care vor fi prezenţi sora regizorului – Marina Tarkovskaya şi Andrei Gordon, fost coleg cu Tarkovski la şcoala de film.

Tot în cadrul Cinema Studio vor fi proiectate mai multe producţii ruseşti, printre care şi propunerea Rusiei pentru ediţia de anul viitor a Premiilor Oscar – Belyy tigr/ Tigrul alb (regizor: Karen Shakhnazarov, 2012) .
Evenimentul este organizat de Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti cu suportul financiar al companiei Lukoil şi Petrotel Lukoil în colaborare cu Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, Biblioteca Metropolitana Bucureşti,  Uniunea cineaştilor din România, Academia de Studii Economice şi Centrul  cultural rus „Russkiy mir”, Asociatia „Art-viva”,  Fundaţia „Charta”, Asociaţia culturală „Orante”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new