Adunarea Generală a ONU – prima zi a sesiunii plenare

September 28, 2015

În cuvântul rostit în deschiderea sesiunii plenare a Adunării Generale a Națiunilor Unite, Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, le-a cerut țărilor europene “să facă mai mult” pentru sutele de mii de migranți și refugiați care se îndreaptă spre Europa, relatează AFP.

“O sută de milioane de persoane din lume au nevoie de asistență umanitară imediată” și 60 de milioane sunt strămutați sau refugiați, a adăugat el. “Niciodată oamenii nu au fost într-o asemenea măsură strămutați” pentru a fugi de conflicte, catastrofe sau foamete. El a reamintit de altfel că a convocat o reuniune ministerială pentru miercuri la ONU, pe marginea lucrărilor adunării generale, pentru a încerca să definească “o abordare globală” a crizei migrației.

În intervenția sa, președintele SUA, Barack Obama a subliniat că lumea nu poate rămâne indiferentă atât timp cât Rusia încalcă suveranitatea Ucrainei.

”Recunoastem istoria profundă si complexă a relatiilor dintre Rusia si Ucraina, dar nu putem sta pasivi atunci când suveranitatea si integritatea teritorială ale unei tări sunt încălcate flagrant. Dacă acest lucru se întâmplă în Ucraina fără nicio consecintă, s-ar putea întâmpla oricărei altei tări prezente azi aici” a accentuat presedintele american. Liderul de la Casa Albă a criticat țările care alimentează conflicte. ”Nimeni nu trebuie să sufere din cauza ideilor învechite și a prejudecăților. Regimurile care se tem de propriile popoare se prăbușesc. Cred că o națiune care funcționează pe baza unor principii democratice este mai puternică” a spus el.

În marja Adunării Generale a ONU, Barack Obama urmează să aibă, luni seară, o întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin. Alături de care a stat și în timpul prânzului, de fapt. Este de așteptat ca unul dintre subiectele discutate să fie situația actuală din Siria, țară intrată în al cincilea an de război civil.

De la tribuna ONU, după zece ani de absență de la dezbateri, președintele rus a cerut să fie ‘trași la răspundere’ cei care au creat situația conflictuală din Orientul Mijlociu și au permis propagarea terorismului.

‘Problemele politice, sociale se amplificau demult în această regiune, oamenii de acolo doreau, desigur, schimbări. Însă ce s-a întâmplat în realitate? O ingerință agresivă din străinătate a dus la aceea că în locul reformelor instituțiile democratice și modul de viață au fost pur și simplu distruse. În loc de triumf al democrației și de progres au apărut violența, sărăcia, catastrofa socială, iar pe drepturile omului, inclusiv pe dreptul la viață, nu se pune preț deloc’, a spus Putin.

În același timp, Vladimir Putin a pledat pentru înființarea unei coaliții antiteroriste cu participarea țărilor islamice. ‘Ca și coaliția antihitleristă, ea ar putea uni în rândurile ei cele mai diverse forțe, care să se opună în mod ferm celor care, asemeni fasciștilor, seamănă răul și ura de oameni’, a declarat Putin, în opinia căruia ‘participanți-cheie’ ai coaliției ar trebui să fie țările musulmane.

O tranziție politică în Siria presupune plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, a declarat la rândul său președintele francez Francois Hollande, apreciind că ‘nimeni nu-și poate imagina o soluție politică’ ce l-ar include pe președintele sirian, informează agenția de presă AFP.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new